Velencei-tó környéki és Bio borok tárháza
„Először a víz borrá változik, másodszor a bor vérré változik. A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem.
Az anyagból lélek, a lélekből szellem, ez a dupla átalakulás, melyet itt a földön át kell élnünk.”
(Hamvas Béla: A bor filozófiája)
Nagy - családi, baráti - hurka-, és kolbásztöltés

Nagy - családi, baráti - hurka-, és kolbásztöltés

2014. március 01.(szombat)

A disznótor, Magyarországon rendszerint télen a karácsony előtti, illetve a januári, februári hideg napokban a parasztháztartások egyik legnépszerűbb tradíciója, a disznóvágás vagy disznóölés a háznál nevelt sertés, a házisertés hagyományos levágása, a hús feldolgozása, és az ezt követő hagyományos vacsora. A falusi népszokások közül az egyik legtöbb embert megmozgató közösségi esemény volt. Általában a disznóhizlalás befejezését a hideg téli időszakra időzítették, hogy a romlékony hús egy részét lefagyasztva hosszabb ideig is eltarthassák. (forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Diszn%C3%B3tor)

„Faluhelyen a vacsora alatt egy csapat legény vagy gyermek rigmusmondó ritmusban az ablak alatt kántálni kezdett:

Eljöttünk mi kántálni, kántálni, Nem kell minket bántani, bántani. Mink is fogtuk a farkát, Nekünk is egy darabkát. Benéztünk az ablakon, Málé van az asztalon, Málé legyen gazdáé. Rétes ide rongyos, Kalács ide, dombos, Hurka, kolbász, pecsenye, kántálók fizetése, vivát!

A gazda behívja őket, s akkor elmondják a disznó búcsúztatóját. A kántálók végül egy kis bort és egy kis csörmeléket (apró falatokat) kapnak és eltávoznak.”

 

 

Gyertek el és éljétek át Ti is ezt a régi falusi élményt!

 

Kóstoljátok meg a sparhelten és annek kemencéjében készült - utánozhatatlan -  vidéki ízeket,

kortyolgassatok a környék szőlőtőkéin termet bogyókból - gondos odafigyeléssel - készített nemes nedüket, míg a legkisebbek az egészséges klímájú himalájai sószobában, gyermekkorunk felejthetetlen technikájával - diavetővel - mesefilmeket nézhetnek.

 

Lesz:

07.30-kor  Pálinkás Jó reggelt! - a korán érkezők köszöntése

                 A már lelkét kilehelt jószág hagyományos feldolgozásának megkezdése

 

10.00-tól   A feldolgozott alapanyagokból - szakmai vezetéssel - önkéntes résztvevők

                 közreműködésévell, fenséges disznóságok készítése: hurka-, és kolbásztöltés,

                 tepertősütés.

 

                         

 

Lehetőség van a helyszínen elkészített hústermékek - véres- és májashurka, kolbász, tepertő, karaj, comb, csülök - vásárlására a készlet erejéig.

 

12.30-tól  Az elkészített disznótoros ebéd vagy az étlapról választott étel elfogyasztása

                A legjobb Velencei-tó környéki borok kóstolója a házigazda ajánlásával

 

 

Gyerekeknek:
11.00-kor és 14.00-kor  diafilmvetítés a só-szobában
Folyamatosan:  szörp és must kóstolás

                        játszósarok – fajátékokkal
 
A programon való részvétel ingyenes, csak az elfogyasztott ételek és italok fizetendők!
 
Hogy ne maradj le semmiről, jelentkezz előre az info@balintborarium.hu e-mail címen vagy a 06 20 209 59 19-es telefonszámon!
 




« vissza

NYITVA TARTÁS

2017.03.11-től minden SZOMBATON és VASÁRNAP

várjuk betérő vendégeinket !

A fenti időponton kívűl,

előzetes CSOPORTOS BEJELENTKEZÉSEK és

ALKALMI RENDEZVÉNYEINK

alkalmával is NYITVA tartunk!

 

OTP SZÉP kártyát elfogadunk

- HAGYOMÁNY -

„Évezredek kultúrája, hagyománya, bölcsessége testesül meg egyetlen pohár borban. A teremtés egyik csodája ez a misztikus, varázslatos ital, melyet szentségtörés egyszerűen a szeszes italok körébe sorolni, hiszen egyedi, megismételhetetlen műalkotás. Az istenek elrendeléséből és a kézművesség jóvoltából született csoda.”

 

> tovább

 

 

- CSALÁD -

Kiemelten fontosak számunkra a család, bort nem fogyasztó tagjai is.  A gyermekek és szüleik felhőtlen szórakozásához kívánunk hozzájárulni a folyamatosan bővülő – hagyományos játékokból kialakított – játékterünkkel. Szívesen otthont adunk - az egyéni elképzelések mentén szervezendő - családi, baráti eseményeknek az év bármely napján.  
 

- EGÉSZSÉG -

 Az egészség megőrzése érdekében a csemeték a Himalája sóterápiás szoba só-homokozójában játszhatnak, míg a pihenésre és feltöltődésre vágyó felnőttek a hang-fényterápiás sószobában relaxálhatnak. A sóterápia elősegíti a szabad, tiszta és mély légzés elérését, és ezáltal kitűnően szolgálja az immunrendszer erősítését és az öngyógyító erők aktiválását, relaxációt és stresszoldást, az energetikai hiányok kiegyenlítését.