Velencei-tó környéki és Bio borok tárháza
„Először a víz borrá változik, másodszor a bor vérré változik. A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem.
Az anyagból lélek, a lélekből szellem, ez a dupla átalakulás, melyet itt a földön át kell élnünk.”
(Hamvas Béla: A bor filozófiája)
Húsvét és a sibálás + Ünnepi menü a Boráriumban

Húsvét és a sibálás + Ünnepi menü a Boráriumban

A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt.Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.

A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián-naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben. A Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ a dátum némileg a héber naptárhoz hasonló módon. A húsvét helyes időpontja gyakran vita tárgya volt. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, melynek elemei a feltámadás, az újjászületés. Húsvét napja az 1582-ből származó egyházi szabályzat szerint a tavaszi holdtölte utáni első vasárnapra esik: március 22. és április 25-e közé. (Ezt mondja ki a niceai zsinat határozata is i. sz. 325-ben)

forrás:wikipedia.org, sulihalo.hu

Pázmándon rendkívüli figyelmet fordítanak a hagyományok őrzésére, megtartására. A szokások apáról fiúra szállnak már évszázadok óta. Egyik leginkább egyedi szokásunk a húsvéti sibálás. Húsvét hétfőjén a falu legényei gyalogosan útra kelnek kereplőkkel, vizes vödrökkel és sibákkal, hogy meglátogassák a falu leányait. Nem is tudom, hogy ennek örüljünk, mi lányok, vagy inkább ne, de nálunk nem a kölni a divat, hanem a jéghideg kútvíz. :) A legények miután meglocsolták a lányokat elkapják őket és egy rövidke vers kíséretében jól elsibálják a feneküket.

A rigmus így hangzik:
Sibiribi tojásos
Keléses bolhásos
Esztendőre frissebb légy
Ne olyan lusta, mint most!

Hogy érezzük a dolgok súlyát, a sibát (más néven korbácsot)  9 szál hosszú fűzfa vesszőből fonják. Csakis a fiúk jóindulatán múlik, hogy mennyire lesz emlékezetes a lányoknak az a bizonyos húsvéti locsolkodás. ;)

forrás:wikipedia.org, sulihalo.hu,mhvisz.hu

Húsvéti ünnepi ajánlatunk március 31. április 1-2.:

Húsvéti sonkatál fürjtojással, házi tormával, új hagymával            1.450 Ft
Tárkonyos bárány raguleves házi burgonyagombóccal                1.150 Ft
Konfitált rozmaringos bárány, hagymás törtburgonyával bárány jus-vel    2.980 Ft
Kenyértésztában sült főtt, füstöltcsülök vörösboros                        2.480 Ft                                                  Túrógombóc torta házi tejfellel                                                850 Ft
« vissza

Nyitvatartás:

 

   Péntek:  12.00 - 20.00 

    Szombat: 12.00 - 21.00   

Vasárnap:  12.00 - 20.00

 

Elérhetőségeink:

+36 20 209 59 19 

+36 20 921 8311

info@balintborarium.hu

 

 

 

 

 

 

OTP SZÉP kártyát elfogadunk

Projekt azonosító: 1952496226

Borárium továbbfejlesztése

Támogatott: Bál-Na Produkció Kft.

 

GINOP-8.3.5-18

Támogatott hitel felvétele a Borárium gépeinek beszerzésének finanszírozására

Támogatott: Bál-Na Produkció Kft.

 

- HAGYOMÁNY -

„Évezredek kultúrája, hagyománya, bölcsessége testesül meg egyetlen pohár borban. A teremtés egyik csodája ez a misztikus, varázslatos ital, melyet szentségtörés egyszerűen a szeszes italok körébe sorolni, hiszen egyedi, megismételhetetlen műalkotás. Az istenek elrendeléséből és a kézművesség jóvoltából született csoda.”

 

> tovább

 

 

- CSALÁD -

Kiemelten fontosak számunkra a család, bort nem fogyasztó tagjai is.  A gyermekek és szüleik felhőtlen szórakozásához kívánunk hozzájárulni a folyamatosan bővülő – hagyományos játékokból kialakított – játékterünkkel. Szívesen otthont adunk - az egyéni elképzelések mentén szervezendő - családi, baráti eseményeknek az év bármely napján.  
 

- EGÉSZSÉG -

 Az egészség megőrzése érdekében a csemeték a Himalája sóterápiás szoba só-homokozójában játszhatnak, míg a pihenésre és feltöltődésre vágyó felnőttek a hang-fényterápiás sószobában relaxálhatnak. A sóterápia elősegíti a szabad, tiszta és mély légzés elérését, és ezáltal kitűnően szolgálja az immunrendszer erősítését és az öngyógyító erők aktiválását, relaxációt és stresszoldást, az energetikai hiányok kiegyenlítését.